Mata Hidung Telinga

    Biepharoplasty Atas

    Pembedahan kelopak mata adalah untuk membuangkan lemak dan kulit berlebihan untuk membina lipatan kedua untuk kelopak mata calon-calon Asia. Doktor akan  memotong dilipatan kelopak mata atas. Pembedahan ini diperbuat secara “outpatient” dan jururawat akan memberi compress sejuk untuk megurangkan kebengkakan dan lebam.

    Selepas pembedahan, ubat mata digunnakan dan kelopak mata akan berasa ketat, lebam dan bengkak. Benang jahitan pembedahan ini akan dikeluarkan selepas 3 ke 7 hari selepas pembedahan. Tujuh ke 10 hari selepas pembedahan, kamu boleh kembali ke perkerjaan kamu dan lebam boleh disembuyikan dengan kosmetik.

    Biepharoplasty Bawah

    Pembedahan kelopak mata adalah untuk membuangkan lemak dan kulit berlebihan dari kelopak mata bawah. Doktor akan  memotong digarisan rambut kelopak mata bawah. Jika kebuangan lemak dan kulit tidak banyak, pembedahan ini diperbuat secara “outpatient” dan jururawat akan memberi compress sejuk untuk megurangkan kebengkakan dan lebam.

    Selepas pembedahan, ubat mata digunna dan kelopak mata akan berasa ketat, lebam dan bengkak. Benang jahitan pembedahan akan dikeluarkan selepas 3 ke 7 hari selepas pembedahan. 7 ke 10 hari selepas pembedahan, kamu boleh kembali ke perkerjaan kamu dan lebam boleh disembuyikan dengan kosmetik.

    Pembedahan kedua-dua kelopak mata

    Lebih kurang semua orang Oriental dan juga orang Caucasian dilahir tampa lipatan kelopak mata atas atau lipatan yang hampir tidak boleh dilihat. Pembedahan mencipta atau membaiki keadaan ini terlalu digemari oleh ramai orang Asia.

    Teknik ini dilakukan dengan insisi diatas garisan rambut mata dan menolong pembedahan jika mata calon bengkak atau kelopak mata terlalu nipis. Otot, lemak dan kulit boleh dibuang supaya lipatan luar dan dalam boleh dibina. Dengan pembedahan ini, hanya tanda pembedahan yang sedikit boleh dilihat. Tanda ini boleh disembuyikan dengan kosmetik dan pada berberapa bulan mulai sambil parut menyembuh.

    Tujuan pembedahan blepharoplasty atas adalah untuk menyambung otot kelopak mata atas supaya lipatan kulit yang seronok dicipta.

    Rhinoplasty (Mengubahkan Rupa Hidung)

    Pembedahan kosmetic plastik boleh membaiki berbagai-bagai kecacatan. Rhinoplasty boleh memendikkan, memanjangkan atau meluruskan hidung. Rhinoplasty boleh membuat sifat yang paling utama dimuka kamu menjadi sumber kebanggaan.

    Pembedahan Rhinoplaties dalah diberi secara seorangan untuk kepuasan dan keharapan calon-calon. Rhinoplaties diperbuat juga untuk menyempurnakan hujung hidung, meluruskan dorsum dan melaraskan tulang hidung. Tatacara ini adalah tatacara buka dengan insisi boleh dilihat di columella (dibawah hidung) atau juga tatacara tutup dimana semua tanda insisi tidak boleh dilihat. Kedua-dua cara ini ada kebaikan yang berbanding. Doktor yang melakukan pembedahan ini akan pilih yang mananya sesuai.

    Pembedahan Hidung

    Pembedahan hidung boleh menukarkan saiz dan rupa hidung supaya ia berwajah biasa dan saiznya betul dibandingkan dengan seluruh muka.

    Rhinoplasty boleh dilakukan semasa anesthesia biasa dan mengabil masa lebih kurang satu atau dua jam. Semua insisi diperbuat dalam lubang hidung. Kulit hidung diasingkan dari tulang dan tulang rawan dan bahan tambahan sesuai untuk rupa baru dimasuki. Kulitnya akan dipasang balik selepas ini.

    Muka kamu akan berasa bengkak selama 24 jam dan sakit sedikit juga, dengan pening kepala. Sila baring dikatil dan biarkan kepala lebih tinggi dari badan untuk mengurangkan kebengkakan dan kelebaman. Mengunakan kompres sejuk untuk dua puluh minit setiap jam untuk dua hari pertama akan menolong juga. Lebam dan bengkak akan hilang dalam masa lebih kurang dua minggu. Semua jahitan, pembalutan dan lain-lain akan dikeluarkan dalam masa dua minggu.

    PEMBEDAHAN TELINGA

    Pembedahan telinga (otoplasty) biasanya dilakukan untuk kanak-kanak berumur 4-14 untuk membawa telinga yang terkeluar banyak lebih dekat kekepala dan juga untuk mengurangkan saiz telinga yang besar. Pembedahan ini boleh juga dilakukan untuk orang dewasa.

    Pembedahan ini biasanya dilakukan sebagai pembedahan “outpatient”. Anestesia biasa atau ketempatan untuk kanak-kanak berumur tinggi atau dewasa adalah biasa. Pembedahan ini mengambil masa lebih kurang dua atau tiga jam. Masa sembuh adalah cepat dan biasanya, kanak-kanak boleh kembali ke sekolah dalam masa 7-10 hari.

 

 

Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear
Eye Nose Ear

 

 

 

Copyright © BCOSS. All Rights Reserved.